't Noordhuys

Nieuws

de trampoline is er !

Beste gasten,

Eindelijk is onze trampoline aangekomen ! Ze is super, dat wordt springen !!

Dit is ons verhaal...

Beste mensen,

 Toeval bestaat niet..

Het nieuws van de wapenstilstand op 11 november 1918 kwam als een verlossing voor de inwoners van Noordschote, mooi klein landelijk dorpje dat 4 jaar lang het toneel was van de wrede oorlog, op de frontlijn gelegen en volledig verwoest .

Voor Moeder Lucie bracht het nieuws geen verzachting van haar leed, haar oudste zoon, Jerome Tryssesoone, soldaat bij het Belgisch Leger, was 27 dagen eerder (op 15-10-1918) in de oorlog gesneuveld. Dat ook hij de leeuweriken niet meer zou horen of zien boven de velden van de ouderlijke hoeve, was een trieste realiteit.

Verscholen in een obus put te Kortemark Elle, werd hij door een vijandige kogel verrast. Een vijandige sluipschutter kreeg hem vanop een hooizolder, in het vizier en schoot hem een fatale kogel dwars door het hart. Zijn met bloed besmeurde brieventas is nog steeds een stille getuige…

Michel Tryssesoone, grootvader van mijn man, ging onverwijld op zoek naar zijn broer. Op een kruiwagen bracht hij het dode lichaam naar Noordschote, om hem op het kerkhof te begraven...

Dit is wel onze pijnlijkste band met de Groote Oorlog. ..

Dat het thema “oorlog” in 1983, jaar dat ik met Dany Tryssesoone (kleinzoon van Michel) gehuwd ben en naar Noordschote kwam wonen, nog dagelijkse kost was, had ik nooit vermoed. Het was een bewijs dat het leed hier onnoemelijk groot geweest was en de verwerking nog aan de gang; in mijn geboortedorp Ardooie, kwam de oorlog nauwelijks ter sprake.

Geschiedenis heeft me steeds geboeid, dat ik echter nog zo nauw bij het oorlogsverleden zou betrokken raken, was onvermoed.

In 1923 bouwde Metje Lucie (+1945) een renteniershuis op het het verwoeste dorpsplein. In 1951, als gepensioneerde landbouwer kwam Michel hier ook wonen. Na het overlijden van Joseph (pa van Dany), zijn we in  2008, samen met  onze 3 zonen, gestart  met de renovatie van het pand.

In 2013 kreeg het de naam “’t Noordhuys” en werd een vakantiewoning voor 12 personen .

Van overal komt men nu opnieuw massaal op ontdekking  naar de Westhoek.

De grootste contradictie is, ooit was hier geweld en oorlog, nu komt men genieten van de rust en vrede en graven in het oorlogsverleden.   Hier vertelt de stilte een vreselijk verhaal…

 Nog een blije noot aan toe te voegen, onze eerst kleinzoon geboren in maart 2017 heet JEROME !

Lieve groeten van Dany en Annemie Tryssesoone

Vernieuwde Website

Onze website is vernieuwd.